Aron Modig

Riksdagsledamot från Göteborgs kommun
Jag är riksdagsledamot från Göteborgs kommun och migrationspolitisktalesperson för Kristdemokraterna. Jag arbetar framför allt i riksdagens socialförsäkringsutskott, där jag är ordinarie ledamot, och i EU-nämnden, där jag är ersättare med ansvar för ekonomiska och finansiella frågor, handel och konkurrenskraft. Jag är också ersättare i Finansutskottet, Civilutskottet och Näringsutskottet.

Jag är också engagerad för att stärka det civila samhället och för att varje människas ansvar för sitt liv och sina handlingar men också för sina medmänniskor ska betonas tydligare.

Civil bakgrund
Innan jag blev invald i riksdagen arbetade jag i tre år vid betaltjänstföretaget Klarna i Stockholm; först som management trainee för finanschefen och senare som affärsanalyschef respektive analytiker inom företagsförvärv. Dessförinnan arbetade jag som börsreporter vid nyhetsbyrån SIX News i Göteborg. Några sommar- och extraarbeten jag har haft genom åren är: tennistränare, affärsbiträde på ICA, hjälpare på ett handikappbad och jordgubbsförsäljare.

Akademisk bakgrund
Åren 2004-2010 studerade jag framför allt ekonomi vid Göteborgs universitet. Jag tog då en Ek.mag. i nationalekonomi och en Ek.mag. i företagsekonomi med inriktning på finansiering och ekonomistyrning. Studierna innefattade både utbytesstudier vid National University of Singapore och fältstudier i Kenya och Tanzania. Åren 2001-2004 läste jag naturvetenskapsprogrammet vid L M Engströms gymnasium i Göteborg.

Politisk bakgrund
Jag blev medlem i Kristdemokraterna 2006. Inledningsvis var jag aktiv framför allt på lokal nivå i Göteborg, men allteftersom blev jag invald i förbundsstyrelserna för både partiets studentförbundet (KSF) och ungdomsförbundet (KDU). Åren 2011-2013 var jag förbundsordförande för KDU och även ledamot av KD:s partistyrelse. Mina främsta intresseområden politiskt är ekonomi (skatter, jobb, arbetsmarknad), skola och utbildning samt internationell politik.

Utanför politiken
Jag föddes i Söderhamn år 1985. Idag är jag sambo med Sara. Så ofta det går försöker vi att resa, kort som långt. I övrigt lägger jag en hel del tid på träning, framför allt löpning och tennis. Mitt personliga rekord på maraton är 2.58, på halvmaraton 1.24 och på milen 37.34. Jag gillar även att läsa, promenera och träffa både gamla vänner och nya bekantskaper. Jag har föräldrar och syskon på Västkusten, i Gävle och i Stockholm.

Nyheter med koppling till mig

  • Fem myter om kvotering i föräldraförsäkringen

    Just nu sprids en lång rad myter om vad som händer utan tvångskvotering i föräldraförsäkringen. Det är tydligt att kvoteringsivrarna starkt ogillar att familjer prioriterar olika. Vi är för ett ökat jämlikt uttag, men det ska ske genom en ökad flexibilitet i stället för tvång. Det gynnar både föräldrarna och barnen, skriver Aron Modig i GP.

  • Så kan vi stärka kvinnors pensioner

    Kvinnor har ofta lägre pension än män. Enligt Pensionsmyndigheten är skillnaden i genomsnitt mellan 17 och 27 procent, beroende på om man räknar med bostadstillägg, tjänstepension och änkepension. I första hand beror skillnaden på att kvinnor finns i andra yrken än män, där löneläget är sämre. Men faktorer som ofrivilligt deltidsarbete, lägre intjänad tjänstepension och att fler kvinnor går i pension tidigare spelar in. 

    Läs debattartikel på SvD debatt