Ebba Busch Thor med delegation besökte flyktingläger i Jordanien

I Azraq 10 mil öster om Amman ligger ett av UNHCR:s läger för människor som flyr inbördeskriget i Syrien. Här bor cirka 30 000 av de 630 000 syriska flyktingar som är registrerade i Jordanien. Hälften av de som bor i lägret är barn, många av dem små. 4 av 5 flyktingar i Jordanien bor dock inte i läger utan i det jordanska samhället. Ofta i fattiga områden med redan många andra utsatta människor.

Se Ebba Busch Thors hälsning från Jordanien 

Expressen intervjuar Ebba Busch Thor i Jordanien

Ebba Busch Thors uttalande från Jordanien om att att öka det långsiktiga utvecklingsbiståndet.

Azraq var en av de platser som Ebba Busch Thor besökte tillsammans med riksdagsledamöterna Aron Modig och Sofia Damm samt stabschef Joakim Pettersson på deras resa i Jordanien. Under besöket på Azraq fick de möjlighet att träffa barn i lägret och att samtala med några av de flyktingar som bor där.

De träffade även företrädare för bland annat Unicef, UNHCR och World Food Program.

- Nöden är stor och man kan inte annat än imponeras av alla de som arbetar med att hjälpa och skapa drägliga villkor för de människor som söker skydd i Jordanien. Det är starkt att se den livsvilja och styrka som finns hos flyktingarna. De kämpar för sina barn och familjer trots mycket svåra omständigheter. Samtidigt är det tungt att se hur framtidstro och hopp börjar tryta. Många har varit på flykt under lång tid och bristen på arbete och framtidsutsikter tär hårt.

- Människorna påminner oss om att vi måste öka ansträngningarna för att hitta en fredlig lösning på kriget i Syrien. Vi måste stoppa inbördeskriget och det folkmord som just nu pågår, säger Ebba Busch Thor.

Utöver de ovan nämnda besökte de den svenska Ambassaden i Amman och träffade bland annat företrädare för Rädda Barnen, UKAid, UNDP, SKL International och ordföranden för utrikesutskottets ordförande i Jordaniens parlament.