"Öka det långsiktiga utvecklingsbiståndet till Syriens grannländer"

– Sverige bör kraftigt öka det långsiktiga utvecklingsbiståndet till Syriens grannländer, särskilt Jordanien och Libanon, som tar ett stort ansvar för syriska flyktingar. 
Det säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor efter att hon tillsammans med en delegation från Kristdemokraterna besökt Jordaniens huvudstad Amman under två dagar för att se behoven på plats.

De fick under besöket träffa ordföranden för utrikesutskottet i Jordanien, organisationen Save the Children samt UNHCR. Störst avtryck gjorde besöket i flyktinglägret i Azrak. 

– De människor jag mött här har överlevt IS/Daesh brutalitet och Assads bombningar i Syrien men saknar möjlighet att leva och bygga en framtid i Jordanien. Vi behöver göra mer för att göra det möjligt för de vuxna att arbeta och barnen att gå i skolan.

I morgon den 4 februari hålls insamlingskonferensen "Supporting Syria" i London med Storbritannien, Tyskland, Kuwait, Norge och FN som värdar. Bedömningen är att 10 miljoner människor är i behov av humanitärt bistånd i Syrien. Sveriges regering är på plats i London för att delta i konferensen.  

– Det är positivt att statsminister Löfvén bestämt sig för att närvara vid konferensen. Regeringen får dock inte enbart fokusera på sin kandidatur till FNs säkerhetsråd utan fokus måste ligga på ett större långsiktigt åtagande för de syriska flyktingarna i närområdet, säger Ebba Busch Thor. 

Det har nu gått fem år sedan konflikten i Syrien eskalerade. Över 300 000 människor har dödats varav 12 000 barn. Miljontals har drivits på flykt, bara i Jordanien är enligt UNHCR 630 000 syriska flyktingar registrerade. Hur många flyktingar som befinner sig där totalt varierar mellan 900 000 och 1,3 miljoner. 
– Vi måste ge tillbaka hoppet om en framtid till alla dessa människor som flytt från sina hem. I det arbetet har omvärlden ett stort ansvar, avslutar Ebba Busch Thor.